Jak probíhá házenkářské play-off žen ?

Semifinále českého play-off

               Zatímco semifinále 1 – 4 proběhlo hladce a bez problémů, úřadující český  mistr Baník Most si hladce poradil s SHK Veselí n. Mor., druhá semifinálová dvojice 2 – 3 sehrála dvě dramatická a vyrovnaná utkání. Nejprve v Praze domácí Slavia porazila Sokol Poruba dvoubrankovým rozdílem, v odvetě v Ostravě pak Pražanky své vítězství zopakovaly, když vyhrály nejtěsnějším  jednobrankovým rozdílem.

 Výsledky:

Baník Most – SHK Veselí: 31:22 (16:10) – 32:26 (20:10)

DHC Sokol Poruba – DHC Slavia Praha 26:24 (14:13) – 23:24 (14:10

 

Semifinále slovenského play-off:

                Slovenské play-off se hraje hraje na rozdíl od českého na tři vítězná utkání, tady lepší ´družstva (1-4 a 2-3) začínají v domácím prostředí. První dvojice tedy svedla proti sobě dva nesouměřitelné soupeře Iuventu Michalovce a Bánovce a podle toho také výsledky vypadaly, Iuventa všechna tři utkáni vyhrála, když nastřílela v každém víc než 40 branek. Naopak druhá dvojice přinesla první překvapení už v odvetě první série v Šaľe, když favorizované  domácí Duslo podlehlo doma Prešovu a své vítězství Šarišanky potvrdily aké v obou odvetách v Prešově a po pěti letech má slovenské play-off jiné finále než Michalovce – Šaľa.

 

Výsledky:

Iuventa Michalovce – Sokol Bánovce n.Bebr.: 41:25 (22:11),  46:22 (21: 9) – 40:18 (21:  8).

Slovan Duslo Šaľa – ŠŠK Prešov: 35:21 (22:11),  25:26 (14:11) –  27:32 (13:16), 22:30 (13:12).

 

Finále českého play-off:

               České finále play-off bude mít i letos (už počtvrté v řadě) stejné složení, naposledy hráll ve finále proti Mostu jiý soupeř než Slavia a to  Poruba a to už bylo před pěti lety, Černí andělé tak už budou hrát letos  o svůj sedmý titul,  pošesté v řadě, svůj první titul získaly v roce 2013, kdy se play-off nehrálo, o  titul se hrál nadstavba. Tradiční složení  finálové dvojice potvrzuje stabilitu české špičky, oba finalisté jednak mají dlouhodobě stabilizované hráčské kádry a je také známou pravdou, že mají i stabilně nesrovnatelně  nejvyšší finanční rozpočty pro své družstvo žen a nejen pro něj. To je však stará písnička, s tím asi v současnosti nikdo moc nic nenadělá. Přejme finalistům tedy úspěch a hodnotný a kvalitní sport.

O třetí místo se střetnou oba moravští poražení semifinalisté Sokol Poruba a SHK Veselí n. Mor. Zatímco pro Veselské panenky, které se držely dlouho v průběhu letošní sezony v pozici druhého nejlepšího českého týmu ale po sérii ranění, budou asi  se současným stavem věci spokojeni, druhý poražený semifinalista si dělal oprávněně asi daleko větší naděje, už je vzhledem  ke složení hráčského kádru, Sokolky letos vsadily na kartu mládí a zdá se, že se jim to vyplácí. Paradoxně nejmladší hráčský interligový kádr vede věkově nejstarší trenér – Dušan Daniš, ale je nejstarší jen věkově, nikoliv  duchem, tam patří stále, k „mladíkům“ i když už překročil sedmdesátku.  V souboji o třetí místo budou jednoznačnými favoritkami.

Rozpis prvních finálových zápasů:

Sobota 11. 05. v 17:00 hod.:  DHC Slávia Praha – DHK Baník Most

Sobota 11. 05. V 1700 hod.:  SHK Veselí n. Mor. – DHC Sokol Poruba

 

Finále slovenského play-off:

               Slovenské finále bude mít letos po letech hodně netradiční složení. Kdyby si někdo ještě několik týdnů před skončením dlouhodobě části interligy vsadil na finálovou účast Prešova, byl asi pasován na bláznivého snílka. Pozice slovenských velkoklubů Iuventy a Dusla se zdála mít neotřesitelnou. Šarišanky měly navíc v průběhu sezony problémy s rekonstrukcí ve sportovní hale a podzimní část sehrály z více než 8o % na hřištích svých soupeřů. O to víc je třeba ocenit práci mladého, ale ambiciózního trenéra týmu Maroše Vikartovského. No uvidíme, jak si družstvo povede ve finálovém  souboji proti Iuventě, plné ostřílených hráček z Evropských pohárových soutěží .  V souboji o třetí místo  (hraje se také jen na dvě vítězná utkání)  půjde asi jako v semifinále o hru kočky s myší, nevíme samozřejmě, co vyřazení z bojů o titul udělá s šaľanskými hráčkami, funkcionáři, ale i příznivci, kteří byli léta jednoznačně naladěni na souboj s Iuventou o titul.

Rozpis prvních finálových zápasů:

Sobota 11. 05. v 17:30 hod.: Iuventa Michalovce – ŠŠK Prešov

Sobota 11. 05. v 18:00 hod.: SK Sokol Bánovce n. Bebr. – Slovan Duslo Šaľa

Neděle 12. 05. v 10:30 hod.: Iuventa Michalovce – ŠŠK Prešov

 

Autor textu: Václav Dobeš