Hanačky bojovaly, častěji byly i lepší, vyhrál však soupeř, který byl štastnější

DHC Sokol Poruba – DHK ZORA Olomouc  20:19 (10:9)

Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:6, 4:7, 6:8, 7:9, 10:9 – 11:13, 13:14, 17:16, 18:18, 19:19, 20:19.

Rozhodčí: Bubeníček, Petruška, 134 diváků, 7m hody: 2/2 – 2/2, vyloučení: 4 – 3/ + přímá červená karta Ivana Salašová (DHK ZORA Olomouc)

Sestavy a branky:

DHC Sokol PorubaKrebs, Múčková, Roháčková – Mýlková 2, Konečná 2, Smetková 3/1, Maiwaelderová 2, Sekulová, Andrýsková 1, Michalíková 2, Minarčíková 2, Prašivková, Desortová 5/1, Baumbachová 1, Novobilská.

Trenér: Dušan DANIŠ

DHK ZORA Olomouc: Rašková, Poláčková – Hurychová 2, Závišková, Trumpešová, Kapsová 1, Jansová 1, Sovová, Kašpárková 4, Salčáková 2, Krajčovičová 1, Severová 1, Salašová, Gajdošíková, Patrnčiaková 7/2.

Trenér: Jan HEGAR

            Vyrovnané utkání až do posledních sekund sehrály v neděli v Ostravě Hanačky, které byly po většinu  času domácím více než vyrovnaným soupeřem. Jediné pozitivum, které si nakonec do Olomouce odvezly byla  o jedinou branku příznivější bilance ve vzájemných utkáních, v případě, kdy by obě družstva měla stejný počet bodů a o postupu do play-off by rozhodovala bilance vzájemných zápasů. Začátek utkání v Ostravě vyzněl lépe pro  domácí,  které v sedmé minutě vedly 3:1, Hanačky však ovládly dalších  pět minut a ujaly se vedení 6:3, které si podržely až poslední minuty, kdy domácí hráčky vstřelily vedoucí branku prvního poločasu. Po měně stran domácí vstřelily další branku a ujaly se dvoubrankového vedení. Poté se opět na osm minut odmlčely střelecky domácí hráčky, další více než dvanácti brankovou pauzu s jedinou vstřelenou brankou pak měly znovu domácí hráčky, které si vytvořily tříbrankové vedení (17:14) a zdálo, že je rozhodnuto. Naše družstvo se však znovu vzpamatovalo, zabojovalo a dvě minuty před koncem byl stav opět vyrovnaný (18:18). Závěrečné minuty však pařily domácímu celku, který dvěma brankami stanovil konečný výsledek na 20:19.

          V konečném snažení však už hostující družstvo opustilo štěstí a cenné body tedy zůstaly v Ostravě.

Ohlasy trenérů:

Dušan Daniš (Poruba): „Čekali jsme, že to bude vyrovnaný zápas a rozhodovat budou detaily, což se splnilo. V prvním poločase jsme pozahazovali mnoho šancí, což v takto vyrovnaném utkání je hodně vidět. Ve druhém poločase jsme zaostávali za kvalitnější hrou, krajní spojky se moc neprosazovaly v těchto fázích. I když jsme si vypracovali vedení o tři góly, tak jsme ho za dvě minuty lehkovážně ztratili. A to bylo zásluhou uspěchané střelby, kdy jsme situace neměli připravené. Nakonec rozhodla střela Elišky Desortové pár vteřin před koncem, která ne že by hrála špatně, ale moc se zvenku do té doby neprosazovala. Této možnosti ale využila a trefila to perfektně. To rozhodlo o výsledku. Zároveň si ale myslím, že brankářka Olomouce byla jistější, než obě naše. Ať už v základání protiútoků nebo i při některých gólech, které jsme zvyklí, že chytají.“

Jan Hegar (Olomouc): „Já si myslím, že jsme viděli bojovné utkání, kdy obě družstva si byla vědoma jeho důležitosti. Aspoň za mě se potvrdilo to, co jsem od zápasů i toho, jak se obě družstva bude prezentovat. Bylo jasné, že budou vycházet ze zabezpečené obrany, vycházet do brejků a využívat jich. Tomu odpovídá i počet vstřelených branek. Utkání bylo vyrovnané, družstva se střídala ve vedení, za nás musím říct, že nám selhaly spojky. Ať už tím, že nepodaly adekvátní výkon, nebo uspěchanou střelbou. Zvlášť mezi desátou a dvacátou minutou druhého poločasu. Nedokázali jsme pak domácí dostat pod tlak. I tak si myslím, že by si utkání zasloužilo remízový konec, ale nestalo se, takže domácím gratuluji k vítězství. Je vidět, že družstvo má svůj progres a zápas byl zajímavý.“

Autor textu: Václav Dobeš 
Zdroj fotografie: www.hazenaporuba.cz