O víkendu skončí podzim pro soutěže dorostenek

Starší dorostenky:

Předposlední kolo první poloviny mistrovských zápasů se hrálo bez našich děvčat, které měly svůj poslední volný los a soutěž zakončí za týden doma utkáním proti Vel. Meziříčí. Předposlední kolo se hrálo v poklidu, všechna favorizovaná družstva bez problémů své soupeře přehrála. Lídr tabulky Sokol Poruba pokračoval ve své spanilé jízdě s plným bodovým ziskem, když se vypořádala s Veselím a čáru přes rozpočet by jim mohla udělat už jen v dohrávce v sobotu v Ivančicích domácí děvčata. Také další z favoritů Zlín porazil vysoko Bohunice, které se už definitivně propadly do druhé poloviny tabulky, podobně je na tom i ambiciózní Ostava-Zábřeh, která asi doplácí na úzký hráčský kádr, se kterým objíždí jak soutěž starších, tak i mladších dorostenek. V souboji o „Černého Petra“ vyhrálo na Vysočině Velké Meziříčí nad HC Hlučín 29:26. Ve východní skupině se zdá být jasno v tom, kdo bude hrát na prestižním turnaji starších dorostenek v Jindř. Hradci. Poruba má postup z prvního místa jasný, Hanačky musí svou účast potvrdit doma v utkání s Vel. Meziříčím a věřme, že pouze úplný kolaps by na jejich postupu měl něco změnit. Také ve skupině západ má jistý postup DHC Plzeň (ta by měla být soupeřem našich děvčat. O druhém postupujícím se rozhodně v posledním kole a v dohrávkách, Baníku Most stačí k postupu výhra v jednom ze dvou utkání (v sobotu v Písku  v neděli v Havl. Brodě, Slavia Praha může postoupit pouze v případě obou víkendových porážek Mostu, protože má horší vzájemné utkání s Baníkem..

 Poslední kolo podzimní části má před sebou ještě pět zápasů, už ve čtvrtek budou hrát děvčata Ivančic v Ostravě v hale na Moravské ulici, své utkání se Sokolem Ostrava-Zábřeh, naše družstvo nastoupí ke svému střetnutí v sobotu v Olomouci a v sobotním termínu bude také sehráno odložené utkání 6 .kola Ivančice – Poruba. V neděli budou sehrána zbývající utkání, ve Veselí budou hrát ve šlágru kola dva sousedé v tabulce Veselí a Zlín a v Polance n. Odrou nastoupí HC Hlučín proti Bohunicím.

Naše družstvo nastoupí v posledním utkání doma proti Sokolu Velké Meziříčí. Soupeřky mají na své kontě zatím jen dva body, které získaly v minulém kole doma proti HC Hlučín. Sokolky se v letošní sezoně potýkají s malým počtem hráček v družstvu, ve čtyřech utkáních nastoupily o 9 hráček 3 s 8 a jednou dokonce pouze sedm. Přesto patří čtveřice hráček ke špičce střelecké tabulky soutěže nejproduktivnější trojice – Markéta Pospíšilová (42), Andrea Rymešová (40) a Kristýna Cahová (39), Lenka Pacalová je hned v závěsu za nimi.

Rozpis utkání posledního podzimního kola:
Čtvrtek 07.12,.2017 v 19:00 hod.: Sokol Ostrava-Zábřeh – HK Ivančice
Sobota 09.12..2017 v 15:00 hod.: DHK ZORA Olomouc – Sokol Velké Meziříčí
Sobota 09.12..2017 v 17:00 hod: HK Ivančice – Sokol Poruba  –  (dohrávka 6.kola)
Neděle 10.12..2017 v 15:30 hod.: SHK Veselí n. Mor. – HC Zlín
Neděle 10.12..2017 v 17:00 hod.: HC Hlučín – Jiskra Otrokovice
Volný los budou mít družstva: Tatran Bohunice a Sokol Poruba (bude hrát dohrávku)

Mladší dorostenky

Minulé kolo zaznamenalo první pohyb na čele tabulky, vedoucí celek soutěže Jindř. Hradec prohrál doma s pražskou Slavií vysoko 22:35  a Pražanky tak vystřídaly  Jihočešky v čele soutěže. Pochlapily se také naše holky, které přivezly první dva body z venkovního hřiště, když dokázaly vyhrát v Praze se Sokolem Vršovice a to nebyly ani zdaleka kompletní. Družstvu sice pomohla Bětka Krůpová, která se stala také nejlepší střelkyní utkání se 12 branami, do Prahy však nemohla odjet hned trojice děvčat ze základní sestavy a druhá, čtvrtá a pátá nejúspěšnější střelkyně družstva – Grofková, Foretová a Kubálková.

Prvoligová tabulka mladších dorostenek se začíná dělit na tři díly, v čele je trojice nejlepších a i když mezi prvními dvěma a třetím Zlínem je čtyřbodová propast a Moravanky čeká v posledním kole ještě utkání pravdy v Praze se Slavií, věřme, že silné družstvo Zlína se ještě pokusí zamíchat karty v první trojici. Střed tabulky tvoří pak dvě devítibodová družstva Otrokovice a Plzeň od nichž se očekává v posledním kole ještě přísun bodů, takže by si měly své pozice  posílit. Druhou polovinu tabulky uzavírá družstvo, které vlastně obhajuje mistrovský titul, ale všichni dobře víme, že děvčata převážně ročníku narození 2000 už hrají pouze za družstvo starších dorostenek a mladé Jihomoravanky na své soupeřky zatím nestačí, i když v utkáních víc než  polovina děvčat hraje současně za starší a mladší dorostenky, hrávaly tedy už i v loňském týmu, větší enkláva  je jich pak rekrutována z děvčat klubu Újezd u Brna.  Snahou zbývající čtveřice družstev je pak únik z pásma sestupu, všechny týmy jsou vyrovnané a ve vzájemných utkáních může každý kdykoliv porazit kohokoliv a získané body budou mít vždy cenu zlata.  Naše děvčata nastoupí proti prozatím negativnímu překvapení soutěže, družstvu Baníku Most, které se určitě nebude chtít spokojit s předposlední příčkou. V utkáních mladších dorostenek Baníku Most jsme napočítali 19 hráček, z toho 6 jich hrává i v družstvu starších dorostenek, největší hvězdou je pak  Barbora Hrbková. V družstvu jsme také napočítali celkem 12 hráček, které mají limitované přestupy do Baníku, dvě z Jindř. Hradce a dvě z Ústí n. Labem, u sedmičky děvčat pak platí hostování mezi Mostem a Žirovnicí, buď do Mostu, nebo naopak. Dalšími střelkyněmi družstva jsou Kateřina Šilhavá, Adéla Pokorná a Markéta Zemanová.

Rozpis utkání posledního podzimního kola mladších dorostenek:
Sobota 09.12.2017 v 14:00 hod.: DHC Slavia Praha – HC Zlín
Sobota 09.12.2017 v 15:00 hod.: HC Praha Háje – Jiskra Otrokovice
Neděle 10.12.2017 v 14:00 hod.: DHC Plzeň – HK Ivančice
Neděle 10.12.2017 v 15:00 hod.: DHK ZORA Olomouc – DHK Baník Most
Neděle 17.12.2017 v 13:00 hod.: DHK Baník Most – HC Praha Háje    (dohrávka)
Volný los mají Házená Jindř. Hradec a Sokol Vršovice

Autor: Václav Dobeš