Hodnocení turnaje o Pohár míru v Olomouci 2019

          Při hodnocení loňského jubilejního 60. ročníku turnaje jsme byli nepříjemně zaskočení chováním obou rakouských zástupců, jak Hypo Niederösterreich, tak i družstva Wiener Neustadtu, které se dohodly mezi sebou  a odmítly dokonce sehrát vzájemné střetnutí a bez slůvka  vysvětlen odjely v sobotu tu večer domů. O to víc jsme kvitovali přístup všech účastníků letošního turnaje, byť se konal pouze za účasti  čtyř soupeřů, když atmosféra na turnaji proběhla bez jakýchkoliv známek  rivality v přátelském ovzduší.  Zprvu po prvních utkáních se zdálo, že se vytvoří dvě dvojice výkonnostně hodně rozdílných  týmů, zejména Duslo Šaĺa vstoupilo do turnaje hodně sebevědomě, oběma soupeřkám (Hlohovec a Stockerau) nadělila po více než čtyřiceti brankách. Nakonec zejména rakouský tým po sympatickém výkonu proti domácímu týmu, kdy sehrál po vyrovnaném poločase  naprosto vyrovnanou partii a jeho výkon se lepšil zápas od zápasu.

          Absolutní jedničkou mezi čtveřicí týmů bylo slovenské Duslo Šaĺa, i když závěrečné utkání obou interligových  protagonistů jak Šaľy tak i našich děvčat snese to nejpřísnější měřítko a skončilo po naprosto vyrovnaném souboji výhrou Šaľy o jedinou branku. Nutno přiznat, že na rozdíl od domácích trenérů, kteří pojali i tento klíčový duel tak jako všechna  dosavadní přípravná utkání jako přípravná naopak Duslo až na výjimky odehrálo většinu klíčového utkání v sestavě s tím  nejlepším co měl jejich nový lodivod Ján Packa k dispozici, tedy i s novou posilou v brance z Baníku Most Sabrinou Novotnou, která odchytala  většinu zápasů a vystřídala až v závěru po svém zranění zápěstí. Z hrací plochy jsme neviděli odejít v průběhu klíčového duelu kanonýrku Némethovou, ani další slovenské reprezentantky Pocsikovou pivotku Königovou, Nikolu Ráckovou nebo slovenský talent mladičkou Zuzana Trepáčovou z Nitry, všechny tyto hráčky se ukázaly v tom nejlepším světle.  Navíc má slovenský velkoklub v sestavě i další skvělé hráčky ať již Černohorku Andrianu Janičič, nebo loňskou nejlepší střelkyni interligy z Bánovů  Karolínu Matušincovou.

          Jak už jsme v průběhu zmínili velkým překvapením bylo vystoupení v minulém ročníku pátého rakouského týmu nejvyšší soutěže UHC Stockerau.  V družstvu se představila spolehlivá brankařka Isabel Bernhart , nejlepšími hráčkami však byla především slovenská legionářka  Dominika Kodajová, bývalá slovenská reprezentantka, která interligu   hrávala v dresech ŠKP  Bratislava, Piccard Senec nebo i v Duslo Šala. Další hvězdou Sockerau je rumunská legionářka Teodora Magureanu, odchovankyně Baia Mare, řadu let hrála v Hypo  Niederösterreich, ještě v minulém roce byla s Hypem i na našem turnaji, takže prostředí v naši halu dobře zná.  Při utkáních se líbila i zkušená křídelnice Barbara Dimmy.

          Nováček interligy Sporta Hlohovec nepřijel do Olomouce kompletní, chyběla zkušená reprezentační sojka Sofia Demajová. Družstvo se tvoři za pochodu, v týmu je několik výborných mladých hráček, které by měly být oporami týmu, který bude spoléhat hlavně na tradiční slovenské zbraně,  rychlost, pohyblivost a  kreativitu. Z hráček, které se představily na turnaji  mají největší předpoklady prosadit se mezi elitou především Kolečaniová, která nastřílela v turnaji 15 branek, úspěšná byla také zkušená Tulipánová se zkušenostmi z pražské Slavie.

Domácí házenkářky  ZORY Olomouc  mohou být přesto, že se jim nepodařilo obhájit vítězství z minulé sezony se svým vystoupením a výsledky spokojeny.  I když před sezonou odešla z družstva do polského Lubinu nejúdernější  spojka Markéta Hurychová, a oslabením je  i ukončení činnosti Lucie Severové nebýt nepříjemného zranění Ivany Salašové při tkání proti Zlínu a dalšího poranění mladé Karolíny Žáčkové, pak by po návratu Terezky  Fryčákové z pražského hostování ve Slavii  a doplnění kádru o  mladé dorostenky  Protivánkové a Krůpové mohl být hráčský kádr téměř srovnatelný. Navíc je možno počítat s návratem Jarmily Trumpešové ze studijního pobytu ve Slovinsku. Pokud můžeme hodnotit klíčové hráčky družstva, celá trojice brankařek dostala úplně stejný časový prostor a zvládly zápasy  bez větších problémů. Pokud jde o hru spojek, nejproduktivnější  hru převedla Magda Kašpárková, která byla po zásluze vyhodnocena jako  nejlepší  hráčka turnaje.  Jistě bychom v jednotlivých družstvech  našli  komplexnější hráčky které by mohly být označeny za největší individualitu turnaje. Magda však jednoznačně po celou dobu turnaje předváděla komplexní výkon, hýřila aktivitou a je pro sezonu velkým příslibem. Z dalších spojek se prosadila zejména střelecky Gajdošíková, ostatní ještě střídaly lepší okamžiky s herními rezervami. Čtveřice křídelních hráček zanechala před novou sezonou velmi dobrý dojem, všechny se prosazovaly brankově, což je před sezonou obrovským pozitivem. Anička Patrnčiaková hrála z rodinných důvodů jen dvě utkání, opět potvrdila, jak velký potenciál ve své hře má. Trojice pivotmanek má ještě ve své hře rezervy, mladá Protivánková se sice do zakončení zatím příliš neprosadila, „vyrobila“ však několik sedmiček, celkový dojem je veskrze pozitivní, rezervy jsou ještě v některých obranných činnostech, což však platí i pro řady u dalších děvčat.

 

Autor textu: Václav Dobeš