První semifinále házenkářek v Olomouci vyhrál favorizovaný Baník

DHK ZORA Olomouc – DHK Baník Most 26:31 (15:19)

Průběh utkání: 1:0, 0:2, 4:2, 4:4, 8:7, 8:11, 9:13, 10:15, 11:17, 13:19, 15:19 – 19:19, 20:21, 21:24, 23:28, 24:29, 25:31, 26:31.

Rozhodčí: Králíček – Letev           Diváků: 223                7 m hody: 3/2 – 2/1       Vyloučení: 5 – 3

Sestavy a branky:

DHK ZORA Olomouc: Haládiková, Polášková: Kapsová 2, Jansová 3, Sovová 3/2, Kašpárková 2,  Přikrylovová 2, Roupcová, Krajčovičová, Machačová,  T. Fryčáková 3, Možíšová, Hejlová, Kuxová 5, Kubálková 1, Kubáčková 3.

Trenér: Libor MALÍNEK

DHK Baník Most: Müllnerová, Janssen – Zemanová, Stříšková 5, Skácelová 1, Andrýsková 2, Pokorná, Korešová 7/1, Mikulčík 1, Cholevová 7, Ecksteinová 1, Smetková 1, Kroftová, Kostelná 5, Mikulášková 1.

Trenér: Adrian STRUZIK

                  Olomoucké házenkářky vstoupily do zápasu play-off tak jak před zápasem slíbily, nechtěly nic ponechat náhodě, bojovaly ze všech sil a rychlonohé hráčky Mostu nevěděly zprvu v prvních minutách, kam dřív skočit. Z Černých andělů se chytily první ex Moravanky Smetková a Andrýsková, Hanačky však nezůstaly nic dlužny a třemi brankami v řadě otočily průběh zápasu na svou stranu. Nejprve velice aktivní Tereza Fryčáková z křídla a poté dvěma brankami Jansová po asistencích Fryčákové a Kuxové uvedly do vedení domácí družstvo. Znovu se však trefila Andrýsková a svou první branku v utkání zaznamenala nezkušenější z hostujícího týmu Iveta Korešová, která zařídila vyrovnání na 4:4. Až do poloviny poločasu se vždy domácí družstva ujalo vedení a soupeřky vzápětí vyrovnaly. Tento kolotoč trval až do stavu 8:8, kdy znovu vyrovnávala Korešová a poté se třikrát trefily Mostečanky, které odskočily na tříbrankový rozdíl 8:11 a následoval rychlý protiútok založený Kubáčkovou, který realizovala přesnou trefou Tereza Fryčáková. Následovalo dvojnásobné navýšení náskoku hostujícího družstva kanonýrkami Kostelnou a Cholevovou a hosté navýšily na 10:15 a to už začalo být na pováženou, když ještě přidala po brance a sedmičce Korešovová a tak to vypadalo s domácími už zle a nedobře.  Našim děvčatům se ještě podařilo snížit Kubáčkovou a Kubálkovou na čtyřbrankový rozdíl a v tomto stavu skončil první poločas.

                  V poločasové pauze se asi v šatně domácích odehrála menší přednáška trenéra Malínka, kterou si děvčata vzala k srdci a vstoupila do druhé třicetiminutovky jako uragán. Zásluhou dvou branek Kuxové, Kašpárkové a Sovové bylo v čase 33:21 vyrovnáno a začalo se znovu. Do hry se vložila mladá reprezentační spojka Cholevová, která vycítila nebezpečí a dvakrát v krátkém čase se trefila do černého. Polský trenér Struzík reagoval time outem až po snížení na rozdíl jediné branky Martinou Přikrylovou. Time out polského trenéra našel úrodnou půdu a Most navýšil své vedení na rozdíl 20:24 a to ještě brankařka Míša Polášková zneškodnila Korešové sedmičku. Hostující trenér nasadil do hry to nejrychlejší, co měl k dispozici Stříškovou a Mikulčík, které se pokoušely eliminovat útočné snažení domácích vysunutím obrany, což se nakonec ukázalo jako správný tah, který platil na přece jen už narůstající únavu domácích děvčat. V   čase po polovině poločasu, musely domácí navíc čelit několika vyloučením Kašpárkové a Kubálkové a navíc pak ještě i trenéra Malínka. Přesto se Hanačky snažily udržovat co nejdéle tříbrankový náskok, a tak se jim dařilo udržet na uzdě rychlonohé hráčky Mostu. Nakonec až v samotném závěru musely kapitulovat a podlehly po velkém boji favorizovanému soupeři. Děvčata děkujeme za předvedený výkon a těšíme se, že to ještě nevzdáváte a pokusíte se zabojovat i na horké půdě v Mostě. Je však potřeba po pravdě přiznat, že hráčský potenciál Mostu je přece jen podstatně vyšší než mají ostatní týmy, což se musí určitě někde projevit.

Autor textu: Václav Dobeš

Autor fotografií: Petr PELÍŠEK