Ve středu se hrají poslední zápasy základní části MOL ligy

               Osm zápasů bylo sehráno minulý týden ve středu  a o víkendu, aby se dohrály zbývající „dlužné“ zápasy a sehrálo kompletní 25. kolo MOL ligy. Ve středeční předehrávce dvou moravských celků pokračovaly problémy zlínsých házenkářek, které znovu nebodovaly ani doma a Poruba si bez problémů dokráčela k výhře, kterou potvrdila také Dunajská Streda v bodovém zisku proti poslední Stupavě. V sobotních zápasech se dařilo polskému týmu Chorzowa, který potrvrdil  rostoucí formu a porazil bez problémů tým Hodonína. Dvě sobotní utkání měla potvrdit ambice pro postup do play-off, které bez problémů potvrdila Plzeň, která se vůbec nepárala do té doby s úspěšným družstvem Písku. Postupujícími tedy jsou západočešky, které si vybojovaly výhrou nad Pískem postup do play off, ani poslední zápas v Polsku mu v tom neměl zabránit. Zápas o potvrzení svých ambicí nezvládly v sobotu Hanačky, které v nedbalkách zastihl jejich odvěký rival Slavia, která sice už dávno ztratila šance na postup do play off, ale na Hanačkách si však ráda smsla, když jim uštědřila v domácím prostředí dvanácti gólovou porážku, která je pro domácí družstvo nejvyšší v celém ročníku. Porážka domácí  Zory sice nic neřešila, odsoudila však  domácí celek ke středečnímu boji o všechno na půdě píseckých Sokolek. Písek zatím drží jednobodovou postupovou šanci, v případě výhry by však žolíka braly Hanačky a to je pro postup do  play-off nejzajímavější. V posledním  sobotním zápase se potvrdila výborná forma Šaľy a napak pokračující neúspěchy Zlína, který ani v posledním zápase sezony nedokázal zabojovat. Snad potvrdí své kvality alespoň v zápasech nadstavby. Nedělní televizní utkání v Chebu se sice zaplnilo hladovými diváky z blízkého okolí, zejména příznivcemi z Kynžvartu, ale desetibrankovou porážku si domácí házenkářky, nabuzené prostředím asi nezasloužily, v celé nahotě se ukázala nadvláda Černých andělů, i když v souboji se slovenskou Iuventou letos neuspěli.

               Základní část interligové soutěže ve středu 13. dubna skončí, do skončení zbývá odehrát ještě poslední porci pěti zápasů a buďme rádi, že se všechno v Covidu zvládlo bez „ztráty kytičky“ a za velkého úsilí všech aktérů k plné spokojenosti všech. Velký část  poděkování patří zejména Slovenskému svazu házené a jeho řediteli Ing.Peteru Brunovskému a jeho kolegům za odvedenou práci, ale  také všem družstvům, trenérům a v první řadě hráčkám za úsilí po celou sezonu. Jste všichni “kabrňáci“ jak jste všechno zvládli, ještě jednou díky !!!

                  Poslední část základní části MOL ligy konči, ještě nás čeká vyvrcholení jak play-offů tak i nadstavby, to na české straně. Věřme, že se se ctí ještě dohraje těch pár nedodělků, popřejme ještě oběma týmům Písku a Olomouce, které ještě musejí zvládnout poslední souboj o všechno a všem pak hodně úspěchů v pay-off a nadstavbě. V poslední pětici zápasů, které se budou hrát ve středu 13. dubna  se ještě střetnou:  v 16:30 hod. na Zemplíně Iuventa Michalovce – Házená Kynžvart  ve kterém se střetnou špičková družstv obou zemí. Favoritem samozřejmě bude domácí Iuventa Michalovce. Všechna zbývající utkání mají začátky v 18:00 hod. V Praze Edenu se střetnou Slavia Praha a slovenský tým Slovan Duslo Šaľa. Slavia se se zákaldní částí rozloučila v sobotu v Olomouci, kde uštědřila debakl Hanačkám, potvrdila dobrou formu před nadstavou, ve kterém by chtěla  být vůdčím družstvem. Také slovenský tým Duslo zastihl závěr sezony v parádní formě, cenný skalp ulovilo Duslo zejména na Žitném ostrově kde vyhrála v Dunajské Stredě a bude za pár dní  znovu bojovat se stejným  soupeřem v semifinále slovenského play-off. Dalším zápasem  v řadě bude největší středeční tahák v Písku, kde proti sobě nastoupí družstvo domácích Sokolek a ZORA Olomouc. Současný stav je následující: Sokolky mají před Hanačkami nások jednoho bodu (výsledek zápasu z Chorzówa není dosud do tabulky zanesen – vyhrál Písek 25:27).  V případě výhry Olomouce by do play-off postoupila Olomouc. Takže drama, jak se na play-off patří. Dramatický náboj zcela jistě bude asi postrádat utkání Baník Most – HK Hodonín. Naopak zajímavé může být ještě poslední utkání v Chorzówě: V případě, že by Plzeň v Polsku vyhrála, získá 30 bodů  a podle vývoje v Písku při postupu Sokolek by Plzeň hrála SF proti Kynžvartu a Písek proti Mostu, Zora by nepostoupila. V případě že Plzeň v Polsku  zaváhá a získá jen současných 28 bodů, pak při postupu Sokolek ty by postoupily jako č. 3 proti Kynžvartu a Plzen jako 4 proti Mostu a Zora by nepostoupila, za cenu horších vzájemných zápasů mezi Plzní a Olomoucí . Při postupu Zory by Černý Petr na nepostup zůstal Písku, který by nepostoupil. Podle těchto úvah Zora musí v případě jakéhokoliv vývoje vyhrát, chce – li postoupit.

Autor textu:  Václav  DOBEŠ